Усе хороше, що було колись винайдено людиною рано чи пізно здобуває всесвітнє визнання і нерідко стає обов'язковим. Це сталося і зі страхуванням, яке в народі називають автоцивілкою. Вперше закон про обов'язкове автострахування ОСЦПВ був прийнятий у США в 1925 році. У 50-хх роках даний вид страхування з'явився в Європі. До України автоцивілка прийшла в 1995 році, а обов'язковою вона стала лише в 2005 році. І цей крок вивів національний страховий ринок на європейський рівень. Адже обов'язкова допомога потерпілим при ДТП має чітку соціальну орієнтацію, характерну для цивілізованого світу.

Навіщо потрібна страховка ОСЦПВ?

Найпростіше пояснити важливість обов'язкового автострахування на прикладі. Класичний страховий випадок – ДТП з 2 учасниками: один – винуватець, другий – потерпілий. Нехай винуватець оформив договір у страховій компанії А, а потерпілий – у страхової компанії Б. Після того як вина одного з учасників буде встановлена, потерпілий може звернутися в страхову компанію А для отримання відшкодування. Страхова компанія Б, в якій застрахований потерпілий, в цій історії (класичний приклад) участі не бере.

Які висновки з цього можна зробити? Вигода автоцивілки для потерпілого полягає в гарантованому відшкодуванні збитків (з урахуванням норм Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів», далі – ЗУ «ОСЦПВ», і лімітів відшкодування). Вигода страховки для винуватця полягає в знятті з нього зобов'язання з відшкодування завданих збитків (з урахуванням норм ЗУ «ОСЦПВ» і лімітів відшкодування).

Формування ціни поліса ОСЦПВ

Страховий поліс ОСЦПВ не належить до дорогих продуктів. Але ціна автоцивілки не фіксована і залежить від багатьох нюансів. Щоб з'ясувати вартість поліса для вашого транспортного засобу, найпростіше скористатися калькулятором ОСЦПВ, який є на багатьох сайтах страхових компаній. Отже, які чинники впливають на формування ціни обов'язкової автостраховки?

  • Місце реєстрації власника ТЗ.
  • Тип ТЗ.
  • Наявність і розмір франшизи.
  • Цільове призначення ТЗ (наприклад, в якості таксі).
  • Наявність пільг (учасники бойових дій, люди з інвалідністю 1 групи).
  • Інші обставини.

Крім того, деякі страхові компанії роблять додаткову невелику знижку за оформлення електронного полісу. Хоча можливість придбати електронний поліс ОСАГО онлайн за кілька хвилин, що з’явилася недавно – уже сама по собі велика перевага, яка заощаджує багато часу.

Обов'язкове страхування автомобіля

Відшкодування шкоди за полісом ОСЦПВ

  • Оцінювання збитків.

Виключити зі свого життя ризик виникнення аварії, якщо ви – водій, неможливо. На щастя, можливо застрахувати себе від наслідків дорожньо-транспортних пригод. Саме цій меті присвячені продукти автострахування. Якщо вам не пощастило стати потерпілим учасником ДТП, то вам буде корисно знати, як відбувається розрахунок страхового відшкодування. Цим питанням займається представник страхової компанії винуватця. Отримати страхове відшкодування можливо в разі шкоди, завданої майну а також за шкоду, заподіяну здоров'ю та життю потерпілого. Умови розрахунку і виплати страхового відшкодування прописані в ЗУ «ОСЦПВ».

  • Ліміти й умови виплат.

Для отримання відшкодування водій зобов'язаний зібрати документи і подати заяву в страхову компанію винуватця аварії. До заяви необхідно додати копії паспорта, ІПН, свідоцтва реєстрації ТЗ, посвідчення водія та інші (більш детально з переліком документів можна ознайомитися в ЗУ «ОСЦПВ»). Що стосується лімітів, вони теж регулюються законом України:

  1. Максимальна виплата за шкоду, заподіяну майну на одного потерпілого – 130 тисяч грн.
  2. Максимальна виплата за шкоду, заподіяну здоров'ю та життю на одного потерпілого – 260 тисяч грн.
  • Як збільшити ліміт?

Нерідко трапляється, що максимального ліміту недостатньо для повного страхового покриття збитків. В цьому випадку винному в ДТП водієві доводиться доплачувати різницю зі своєї кишені. Але такого розвитку подій можна уникнути, якщо до обов'язкового поліса ОСЦПВ придбати додатковий – добровільну автоцивілку. За вельми скромну доплату ліміт страхових виплат можна збільшити на 750 тисяч грн.

  • Нестрахові випадки.

Буває, що водій очікує від страхового договору ОСЦПВ компенсацію по ДТП, яка не є страховим випадком для даної програми. Або водій бажає отримати відшкодування збитків, коли він сам є винуватцем події. Випадки викрадення чи пошкодження від стихійних сил природи (і т.п.) також не належать до страхових за договором автоцивілки.

З огляду на все вищесказане, а також на статистику щорічних виплат по ОСЦПВ, яку можна знайти на офіційному сайті МТСБУ, в необхідності обов'язкового автострахування сумнівів немає. Однак важливо пам'ятати, що на страховому ринку час від часу спливають поліси-фальсифікати. Щоб не стати жертвою шахраїв, необхідно серйозно підійти до питання вибору страхового партнера. У будь-якому випадку перевірити справжність свого договору завжди можна на сайті МТСБУ.

Контакт-центр для дзвінків на території України:
0 800 501 486
цілодобово, безкоштовно
Медичний асистанс для дзвінків на території України:
0 800 212 303
цілодобово, безкоштовно
Контакт-центр для дзвінків з-за кордону:
+38 044 364 20 63
цілодобово, тарифікація згідно з тарифами операторів
Головний офіс
вул. Глибочицька, 44, м. Київ, 04050, Україна
Телефон: +380 44 207 72 72 (багатоканальний)
E-mail: reception@kniazha.ua
Пн-пт: 08:30-17:30, перерва: 13:00-14:00
Центр продажів пн-пт: 08:30-18:00
Сб, нд: - вихідний
×
Надіслати резюме
Введено невірно
Введено невірно
Введено невірно
Неверный ввод
×
Надіслати запит
Введено невірно
Введено невірно
Введено невірно
Введено невірно
Введено невірно
* Обов’язкові поля
Неверный ввод
×
Ми збираємо cookies на цій сторінці, щоб надати вам кращий сервіс.